2109819676 6945899915 Παλαιό Φάληρο
hero image
 

 

Δρ. Παπαδάκη Σιλένα-Ελένη

ΔΙΔΑΚΤΩΡ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑΣ & ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΜΕΝΗ ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΥΤΡΙΑ
Άδεια ασκήσεως επαγγέλματος ψυχολόγου​: ΑΡ. ΠΡΩΤ.5858/2003 ΝΟΜΑΡΧΙΑ ΑΘΗΝΩΝ, ΤΟΜΕΑΣ ΝΟΤΙΑΣ ΑΘΗΝΑΣ


 

Χαλαρώστε. Το αξίζετε, είναι καλό για εσάς και χρειάζεται λιγότερη ώρα από όσο νομίζετε.

Καθένα από τα παρακάτω tips κατά του άγχους μπορούν να σας χαλαρώσουν σε λιγότερο από 15 λεπτά.

 

Διαλογισμός
Λίγα λεπτά εξάσκησης την ημέρα μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση του άγχους. Η έρευνα υποδεικνύει ότι ο καθημερινός διαλογισμός μπορεί ενδεχομένως να αλλάξει τις νευρικές οδούς του εγκεφάλου και να σας καταστήσει πιο ανθεκτικούς στο στρες, δήλωσε η σύμβουλος ευεξίας, Robbie Maller HartmanI.

Αναπνεύστε βαθιά
Κάντε 5λεπτο διάλειμμα και εστιάστε στην αναπνοή. Καθήστε ίσια με τα μάτια κλειστά και το ένα χέρι στην κοιλιά σας. Αναπνεύστε αργά μέσω της μύτης, αισθανθείτε την αναπνοή να αρχίζει στην κοιλιά και βοηθήστε την προς το δρόμο της στην κορυφή του κεφαλιού. Αναστρέψτε τη διαδικασία καθώς εκπνέετε από το στόμα.

Η βαθιά αναπνοή καταπολεμά την επίδραση του στρες μειώνοντας τον καρδιακό παλμό και την αρτηριακή πίεση, δήλωσε η ψυχολόγος Judith Tutin.

Εστιάστε
Ρίξτε τους ρυθμούς.

Βρείτε 5 λεπτά και εστιάστε σε μια μόνο συμπεριφορά, με επίγνωση, δήλωσε η Tutin.
Προσέξτε πώς νιώθετε τον αέρα στο πρόσωπό σας όταν περπατάτε και πώς χτυπά το πόδι σας το έδαφος. Απολαύστε την υφή και τη γεύση κάθε πιρουνιάς.
Όταν περνάτε χρόνο εστιασμένοι στο λεπτό και στις αισθήσεις σας θα πρέπει να αισθάνεστε λιγότερη ένταση.
Αναζητήστε τους φίλους σας
Το κοινωνικό σας δίκτυο είναι ένα από τα καλύτερα εργαλεία για τη διαχείριση του στρες. Μιλήστε με τους άλλους-ιδανικά πρόσωπο με πρόσωπο ή τουλάχιστον στο τηλέφωνο. Μοιραστείτε αυτό που σας συμβαίνει. Μπορείτε να δείτε αλλιώς το πρόβλημά σας και να κρατήσετε ισχυρή την επαφή.

Συντονιστείτε με το σώμα σας
Σαρώστε νοερώς το σώμα σας για να έχετε την αίσθηση του τρόπου με τον οποίο το επηρεάζει το στρες καθημερινά. Ξαπλώστε ανάσκελα ή καθίστε με τα πόδια σας στο πάτωμα. Αρχίστε από τα δάχτυλα των ποδιών σας και φτάστε μέχρι το κεφάλι παρατηρώντας πώς αισθάνεται το σώμα σας.

Η Tutin προτείνει να έχετε επίγνωση του τόπου που αισθάνεστε σφιγμένοι ή χαλαροί χωρίς να προσπαθήσετε να αλλάξετε κάτι.
Για 1 ή 2 λεπτά φανταστείτε κάθε βαθιά αναπνοή να ρέει στο συγκεκριμένο σημείο του σώματος. Επαναλάβετε τη διαδικασία καθώς κινείτε την προσοχή σας πιο ψηλά προσέχοντας στενά αισθήσεις που νιώθετε σε κάθε σημείο.

Γελάστε δυνατά
Ένα καλό γέλιο δεν σας αποφορτίζει μόνο ψυχικά. Μειώνει την κορτιζόλη, την ορμόνη του στρες, και αυξάνει τις ενδορφίνες οι οποίες βοηθούν τη διάθεσή σας. Δείτε την αγαπημένη σας ταινία, διαβάστε κόμικς ή μιλήστε με κάποιον που σας κάνει να χαμογελάτε.

Ακούστε μουσική
Έρευνες δείχνουν ότι η απαλή μουσική μπορεί να μειώσει την αρτηριακή πίεση, τον καρδιακό παλμό και το άγχος. Επιλέξτε αγαπημένα τραγούδια ή φυσικούς ήχους και επιτρέψτε στον εγκέφαλό σας να εστιάσει στις διαφορετικές μελωδίες, όργανα ή τραγουδιστές, δήλωσε ο Benninger. Τραγουδήστε!

Κινηθείτε
Δεν είναι ανάγκη να τρέχετε για να καταφέρετε να αισθανθείτε καλά. Όλα τα είδη άσκησης, όπως η γιόγκα και το περπάτημα μπορούν να μειώσουν την κατάθλιψη και το άγχος βοηθώντας τον εγκέφαλο να απελευθερώσει χημικές ουσίες που σας κάνουν να αισθάνεστε καλά και να έχετε μια ευκαιρία να αντιμετωπίσετε το στρες. Μπορείτε να πάτε για σύντομο περίπατο στο τετράγωνο, να ανεβείτε με τις σκάλες ή να κάνετε ασκήσεις στρέτσιγκ.

Να είστε ευγνώμονες
Να κρατάτε ημερολόγιο ευγνωμοσύνης για να θυμάστε όλα τα καλά που έχετε στη ζωή σας.
Η σύμβουλος ευεξίας Joni Emmerling, δηλώνει ότι το να νιώθει κάποιος ευγνωμοσύνη, ακυρώνει τις αρνητικές σκέψεις και τις ανησυχίες.
Χρησιμοποιήστε ημερολόγια για να περιλάβετε καλές εμπειρίες, όπως το χαμόγελο ενός παιδιού, μια ηλιόλουστη μέρα και την υγεία σας. Μην ξεχνάτε να γιορτάζετε τα κατορθώματά σας, όπως την εκμάθηση μιας νέας δεξιότητας ή δραστηριότητας.

Όταν αρχίσετε να αισθάνεστε στρες ξοδέψτε λίγα λεπτά κοιτάζοντας τις σημειώσεις για να θυμίσετε στον εαυτό σας αυτά που πραγματικά αξίζουν.

 

Στοιχεία από εδώ