2109819676 6945899915 Παλαιό Φάληρο
hero image
 

 

Δρ. Παπαδάκη Σιλένα-Ελένη

ΔΙΔΑΚΤΩΡ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑΣ & ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΜΕΝΗ ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΥΤΡΙΑ
Άδεια ασκήσεως επαγγέλματος ψυχολόγου​: ΑΡ. ΠΡΩΤ.5858/2003 ΝΟΜΑΡΧΙΑ ΑΘΗΝΩΝ, ΤΟΜΕΑΣ ΝΟΤΙΑΣ ΑΘΗΝΑΣ


 

Η ψυχοθεραπεία είναι μια θεραπεία κατά την οποία ένα άτομο με ψυχολογικά ή συναισθηματικά προβλήματα συνομιλεί με ένα άλλο άτομο (η λεγόμενη ομιλητική θεραπεία). Τα άτομα που σύμφωνα με το νόμο έχουν την αρμοδιότητα για την άσκηση της ψυχοθεραπείας είναι οι ψυχολόγοι και οι ψυχίατροι καθώς είναι οι μόνοι που αναγνωρίζονται σύμφωνα με το νόμο ως οι ειδικοί για την ενασχόληση με την ψυχική υγεία.

Η ψυχοθεραπεία είναι ένα σύνολο τεχνικών που εφαρμόζουν το θεωρητικό υπόβαθρο της επιστήμης της ψυχολογίας. Υπάρχουν διάφορες μεθοδολογίες ψυχοθεραπείας ανάλογα με την έμφαση που δίνεται σε διάφορες ψυχολογικές θεωρίες κατά τη διαμόρφωση της εν λόγω επιστήμης και ανάλογα με το πόσο δομημένες είναι οι τεχνικές που χρησιμοποιούνται. Η πιο δομημένη και σύγχρονη μορφή ψυχοθεραπείας είναι η γνωσιακή ψυχοθεραπεία που άρχισε να δομείται μετά την δεκαετία του 60 και να εφαρμόζεται από τη δεκαετία του 80 πιο συστηματικά και στην Ελλάδα μετά το τέλος της δεκαετίας του 90.

Όταν η ψυχοθεραπεία είναι επιτυχής, ο θεραπευόμενος βιώνει μια θετική αλλαγή, επιλύει ή μετριάζει προβληματικές συμπεριφορές, πεποιθήσεις, καταναγκασμούς, σκέψεις ή συναισθήματα.