2109819676 6945899915 Παλαιό Φάληρο

Η Σημασία της Ψυχικής Υγείας

 

Δρ. Παπαδάκη Σιλένα-Ελένη

ΔΙΔΑΚΤΩΡ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑΣ & ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΜΕΝΗ ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΥΤΡΙΑ
Άδεια ασκήσεως επαγγέλματος ψυχολόγου​: ΑΡ. ΠΡΩΤ.5858/2003 ΝΟΜΑΡΧΙΑ ΑΘΗΝΩΝ, ΤΟΜΕΑΣ ΝΟΤΙΑΣ ΑΘΗΝΑΣ


 

Ψυχική Υγεία

Η ψυχική υγεία είναι ένα επίπεδο ψυχικής ευημερίας ή απουσίας ψυχικής ασθένειας. Είναι η «ψυχολογική κατάσταση κάποιου που λειτουργεί σε ικανοποιητικό επίπεδο συναισθηματικής και συμπεριφοριστικής προσαρμογής».

Από την άποψη της θετικής ψυχολογίας ή του ολισμού, η ψυχική υγεία μπορεί να περιλαμβάνει την ικανότητα ενός ατόμου να απολαμβάνει τη ζωή και να δημιουργεί μια ισορροπία μεταξύ των δραστηριοτήτων ζωής και των προσπαθειών για την επίτευξη ψυχολογικής ανθεκτικότητας.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (Π.Ο.Υ.), η ψυχική υγεία περιλαμβάνει μεταξύ άλλων την «υποκειμενική ευεξία, την αντιληπτή αυτοαποτελεσματικότητα, την αυτονομία, την ικανότητα, την εξάρτηση μεταξύ των γενεών και την αυτοεκτίμηση του πνευματικού και συναισθηματικού δυναμικού ενός ατόμου».

Ο ΠΟΥ επίσης δηλώνει ότι η ευημερία ενός ατόμου συμπεριλαμβάνεται στην πραγματοποίηση των ικανοτήτων του, αντιμετωπίζοντας τα φυσιολογικά άγχη της ζωής, την παραγωγική εργασία και τη συμβολή στην κοινότητά του. Οι πολιτισμικές διαφορές, οι υποκειμενικές εκτιμήσεις και οι ανταγωνιστικές επαγγελματικές θεωρίες επηρεάζουν το πώς ορίζεται η «ψυχική υγεία».

 

Ένας στους έξι ενήλικες αντιμετωπίζουν πρόβλημα ψυχικής υγείας
Bάσει έρευνας που έγινε από τον World Health Organization το 2014, διαπιστώθηκε πως 1 στους έξι ενήλικες -παγκοσμίως- αντιμετωπίζουν πρόβλημα ψυχικής υγείας (όπως κρίση άγχους ή κατάθλιψη) και 1 στους πέντε ενήλικες έχουν σκεφτεί να γίνουν αυτόχειρες (43.2% έχουν κάνει απόπειρα και 33.5% προέβησαν σε αυτοτραυματισμό).

Κάθε χρόνο 800.000 άνθρωποι κάνουν επιτυχημένη απόπειρα αυτοκτονίας. Δηλαδή, έχουμε μια κάθε 40’’. Στην Ελλάδα καταγράφηκαν 5.4 θάνατοι από αυτοκτονίες, ανά 100.000 πληθυσμού. Ο κύριος λόγος αυτών αποδείχθηκε πως ήταν η κατάθλιψη. Έχετε επίσης, υπ’ όψιν σας ότι το 28% των ανθρώπων που αντιμετωπίζουν ένα ψυχικό θέμα, περιμένουν περισσότερο από ένα χρόνο για να το πουν στους οικείους τους.

Υπάρχει και ένα 8.5% που δεν το λέει ποτέ. Ενδεχομένως ο λόγος να είναι το στίγμα και οι διακρίσεις που βιώνει ο ένας στους 10. Οι γυναίκες ηλικίας 16-24 έχουν τριπλάσιες πιθανότητες από τους άνδρες συνομηλίκους τους, να ζήσουν ένα κοινό ψυχικό πρόβλημα και έχουν υψηλότερα ποσοστά διπολικών διαταραχών, μετατραυματικού στρες ή αυτοτραυματισμού. 

Η ψυχική υγεία αφορά τους πάντες. Παιδιά, έφηβους, ενήλικες, μεσήλικες, γυναίκες, άνδρες, φτωχούς, πλούσιους κλπ, κλπ. Έρευνες που μπορείτε να βρείτε και στο site της Mental Health Awareness δείχνουν πως 43.8 εκατομμύρια ενήλικες αντιμετωπίζουν προβλήματα ψυχικής υγείας, κάθε χρόνο. Το 1/4 όλων των χρόνιων ψυχικών ασθενειών, ξεκινούν έως την ηλικία των 14 χρόνων. Η Νο1 αιτία είναι η κατάθλιψη. 

“Οι ψυχικές διαταραχές εντοπίζονται σε όλα τα κοινωνικά-οικονομικά στρώματα ανεξαρτήτως φύλου και ηλικίας” λέει η ειδικός, “δυστυχώς σήμερα μιλάμε για επιδημία των ψυχικών διαταραχών, με την κατάθλιψη να κρατά την σκυτάλη καθώς μέχρι το 2020 προβλέπεται να είναι η δεύτερη (μετά τα καρδιαγγειακά νοσήματα) σοβαρότερη αιτία απώλεια της φυσιολογικής λειτουργίας”.

 

Ποια είναι τα χαρακτηριστικά της καλής ψυχικής υγείας
Σύμφωνα με το Mental Health Foundation το επίπεδο της ψυχικής μας υγείας προκύπτει “από την ικανότητα του όποιου ατόμου να εκπληρώσει ορισμένες βασικές λειτουργίες και δραστηριότητες. Όπως από την ικανότητα του να μαθαίνει, να αισθάνεται, να εκφράζεται, να διαχειρίζεται μια σειρά θετικών ή αρνητικών συναισθημάτων, από την ικανότητα να διαμορφώνει και να διατηρεί καλές σχέσεις με άλλους”.

Η κ. Ζαφειροπούλου επισημαίνει ότι "καθώς ο ορισμός της ψυχικής υγείας είναι πολυδιάστατος, αλλά και υποκειμενικός σε μεγάλο βαθμό, είναι δύσκολο να ορίσουμε και τι σημαίνει καλή ψυχική υγεία. Σίγουρα ένα άτομο είναι ισορροπημένο ψυχικά όταν έχει τη δυνατότητα να είναι λειτουργικό, αποτελεσματικό στις υποχρεώσεις και την καθημερινότητα του αλλά ταυτόχρονα και όταν μπορεί να ζει «ευχαριστιακά», να βρίσκει δηλαδή νόημα στην ζωή του και να μπορεί να την απολαμβάνει".

Στοιχεία από το άρθρο, "Ας γνωριστόυμε: τι είναι η ψυχική υγεία"